Sınırlı veya Eksik Bilgi ile Karar Verme

Enes Yiğit tarafından yazıldı · 28 Ekim 2020

Bu yazımda, hayatlarınız içerisinde sorumluluklarınız neticesinde karşılaştığınız eksik bilgiler ile karar alma stratejilerini deneyimleyebilirsiniz.

"Ne zaman başarılı bir iş görseniz, bir zamanlar birisi cesur bir karar vermiş." - Peter F. Drucker
Blog single

Eksiksiz bilgi mevcut olduğunda herkes karar verebilir. Kısmi bilgi mevcut olduğunda herkes karar verebilir. Ancak bilgi eksikliği olduğunda kararlar almak için muazzam bir hayal gücü ve sezgi gerekir. Şu anda CEO'lar için sınırlı ve eksik bilgilerle kararlar almak büyük bir zorluk haline geldi.

"Büyük liderler belirleyici olmalıdır. Sadece hayatta kalmalarını değil, aynı zamanda organizasyonlarının başarısını da içerdiği için nasıl karar vereceklerini bilmeleri gerekir. Öyleyse bu konudaki karar verme becerilerini inceleyelim."

Hepimiz her gün kararlar veriyoruz. Bazıları basit, bazıları daha karmaşık. Aslında karar vermek kolay bir iş değildir. Herkes kararlarını vermeyi başarmak istese de, sonuç beklenen hedefleriyle eşleşmeye bilir. Zaman zaman, beklenen hedefleri ile ulaşılan sonuçlar arasında bir kopukluk vardır. Neden olur? İnsanlar karar verme konusunda emin değiller mi? Çoğu insan neden doğru kararları vermekte başarısız oluyor? İnsanları doğru seçimleri yapmaya iten nedir?

Blog single

Tüm bilgilere sahip olduğunuzda, kolayca karar vermeniz mümkündür. Bilgileri yorumlayabilir ve uygulamak için birkaç doğru seçim yapabilirsiniz. Herhangi bir bilginiz olmadığı zaman karar vermek zordur. Bilginiz olmadığı için tercüme edemezsiniz. Belirsizlikle karşılaşıldığında karar vermek büyük bir zorluktur. Operasyonel seviyedeki liderler, mevcut bilgilere ve deneyimlerine dayanarak kararlar alırlar. Stratejik seviyedeki liderler, içgüdülerine ve sezgilerine dayalı kararlar alırlar.

Üst düzey liderler ve CEO'lar, zorlukları tabandan anlamak için düzenli olarak toplantılar yapar. Çalışanlarını ve zorluklarını dinlerler. Toplantıdaki zorlukları tüm üyelere fırlatır ve beyin fırtınası yaparlar. Tüm kaynakları dinledikten ve bakış açılarını değerlendirdikten sonra sezgilerine, deneyimlerine ve içgüdülerine dayalı kararlar verirler. Tüm kararların iyi gitmeyebileceğini gayet iyi biliyorlar. Kararlarını riske atmaya ve uygulamaya hazırdırlar. Kararlarından geri bildirim alırlar ve çok şey yansıtırlar. Yanlış kararlarından ders alırlar ve düzeltici eylemlerle ilerlerler.

Blog single

Richard Branson ve Warren Buffett dahil hemen hemen tüm başarılı liderler doğru kararları vermede başarısız oldu. Ancak dersler aldılar ve karar verme becerilerini geliştirdiler. Warren Buffett hem zamanlamaya hem de zamana inanıyordu. Doğru şirketlere yatırım yapmak için doğru zamanı biliyordu. Yatırım yaparken birçok hata yaptı ve gençlere akıllıca yatırım yapmalarını tavsiye ediyor. Karar vermek kolay bir iş değildir. Tüm kaynaklardan bilgi toplamak, bilgileri yorumlamak, ilgili kişilere danışmak, görüşlerini almak, fikir birliği oluşturmak ve kararı uygulamak gibi dikkate alınması gereken birçok husus vardır. Ek olarak, istenen hedeflere ulaşmak için geri bildirim almak ve düzeltici adımlar atmak önemlidir.

Blog single
Kararlarınızı baş, yürek veya bağırsak ile verin

Jillian Michaels bir keresinde şöyle demişti: "Ne zaman önemli bir karar verirseniz, önce sizi hedeflerinize yaklaştırıp yaklaştırmadığını sorun. Cevap daha yakınsa tetiği çekin. Daha uzaksa, farklı bir seçim yapın. Bilinçli seçim yapmak, hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için kritik bir adımdır."

"Karar vermek, liderler ve CEO'lar için büyük bir zorluktur. Kavramsal, teknik ve iş zekası konusunda uzmanlarsa ve gerçek bilgilere erişimleri varsa, harika sonuçlar elde etmek için akıllıca kararlar alabilirler."

Akıllı kararlar vermek için bilgi önemlidir. Doğru bilgileri seçmek, istenen hedeflere ulaşmak için çok önemlidir. Mevcut bilgiler arasından seçim yapmak deneyim, uzmanlık ve muhakeme gerektirir. Gerçek bilgiye erişim varsa ve karar vericiler, kararlarının artılarını ve eksilerini önceden yorumlama ve tahmin etme yeteneğine sahipse, kolayca, hızlıca ve akıllıca kararlar alabilirler.

Blog single
Karmaşık konularda karar verme

Theodore Roosevelt bir keresinde şöyle demişti: "Herhangi bir karar anında yapabileceğiniz en iyi şey doğru şeydir, sonraki en iyi şey yanlış şeydir ve yapabileceğiniz en kötü şey hiçbir şeydir." Karmaşık konularda kararlar almak, liderler için büyük bir zorluktur. Uzun süredir bekleyen sorunları çözmek için, zor kararlar vermek için omurgaya sahip olmalısınız. Kişisel karar verme sürecim, birden fazla seçeneği hazır tutmayı ve ardından çeşitli güvenilir kaynaklardan girdi aramayı içerir. Zaman zaman kararımı geliştirir ve değişiklikleri uygularım. Olası etkileri anlamak için geri bildirim istiyorum. Herhangi bir hata varsa, bir daha ki sefere daha iyi kararlar vermek için önlemler alıyorum. Temelde kafamdan, kalbimden ve içimden geçerim. Tam bilgiye sahipsem, tek başımla ilerleyeceğim. Kısmi bilgim varsa, kafam, kalbim ve iç güdülerimle ilerlerim. Herhangi bir bilgim yoksa kafam, kalbim ve içgüdülerimin yanı sıra diğer sorumlu üyeler ile karara varmak kaydıyla ilerleyeceğim. Kararları uyguladıktan sonra sürprizlere ve zorluklara hazırım. Konunun hassasiyetine bağlı olarak, tüm üyeleri sorumlu kılmak için fikir birliğini teşvik ediyorum.

Başarılı kararlar alma adımları

Karar verme sürecimiz zaman zaman farklılık gösterir ve ruh halimize bağlıdır. Zihnimizi dinlendirirken sabahın erken saatlerinde daha iyi kararlar veririz. Öğleden sonra, sık sık yük hissederiz ve etkili kararlar veremeyebiliriz. Geceleri, çok fazla görevi yerine getirdiğimiz için strese girdiğimiz için karar vermek zordur. Bu nedenle, büyük kararlar vermeden önce zihninizi baskıdan uzak tutun ve duygusal olmayın. Biyolojik düğmenizi sıfırlamak için bir şekerleme yapın. Unutmayın, sağlıklı uyku, fiziksel egzersiz ve proteinli yiyecekler daha iyi kararlar almanıza yardımcı olur. Ek olarak, rasyonel ve duygusal hayvanlar olduğumuz için zaman zaman kararları değiştirebiliriz.

Başarılı kararlar vermenin adımları:

  • Durumu bulun. Sorunları birden çok perspektiften anlayın.
  • Olabilecek en iyi ve en kötüsünü düşünün.
  • Uygun alternatifler oluşturmak için yakın bağlantılarınızla tartışın.
  • Sınırlı risk ve maksimum getiri ile uygulanması mümkün ve uygulanabilir kararı seçin.
  • Gelecekte kararlarınızı iyileştirmek için geri bildirim alın.
  • Unutmayın, attığınız adımlar ne olursa olsun, beklentileriniz ve sonuçlarınız arasında uyumsuzluk olabilir. Bu yüzden kararlarınızı vermeden önce sonuçlara hazırlıklı olun.
Blog single

Kişisel kararınız kaderinizi belirler. Mesleki kararınız, profesyonel hayatınızdaki insanların kaderini belirler. Toplumsal kararınız, çevrenizdeki insanların toplumdaki kaderini belirler. Bu nedenle kararlarınızı verirken çok dikkatli olmalısınız. Mesleki ve sosyal kararlarınızı verirken daha da dikkatli olmalısınız. Sonuç olarak, birden fazla kaynaktan gerçek bilgiler edinin, mantıklı ve analitik düşünün, kararlarınızın artılarını ve eksilerini önceden görün, bunları etkili bir şekilde uygulayın ve karar verme becerilerinizi geliştirmek için geri bildirim alın. Unutmayın, bazı kararlar başarısız olmaya mahkum olduğundan tüm kararlar iyi gitmez. Warren Buffett'ın da belirttiği gibi, her şey sizin zamanınıza ve zamanlamanıza bağlıdır.

Sevgilerle.


Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yapabilirsiniz. Ayrıca buna benzer daha birçok yazı için Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.