Önceliklerimizi Etkili Bir Şekilde Belirlememiz İçin 3 Teknik

Enes Yiğit tarafından yazıldı · 21 Eylül 2020

Önceliklerimizi en uygun şekilde yapmanın üç yolundan bahsettim. Kendinizi bulmanız ve kendinizden örnekleri düşünerek okumanızı rica ediyorum.

Hayatın hücumunda bir reaktör olmak kolaydır. Ortaya çıkan her şeye, ortaya çıktığı anda cevap veririz. Bir sonraki şey ortaya çıkana kadar ona dikkatimizi vermeyiz. Bu elbette bir delilik reçetesidir. Yaptığımız şeyleri, ne zaman yaptığımız üzerindeki kontrolü kaybetme duygusu bizi uçurumun ötesine götürmek için yeterlidir. Ve eğer bu duygudan kurtulmazsak, ardımızda bıraktığınız bitmemiş projelerin enkazı kesinlikle bize yetişecektir.

Bir gelen kutusuna sahip olmak ve onu sistematik bir şekilde işlemek, bu kontrolün bir kısmını geri kazanmamıza yardımcı olabilir. Ancak, gelen kutumuzu işledikten ve üstesinden gelmek için ihtiyacımız olan tüm görevleri listeledikten sonra, bir sonraki anda ne yapmamız gerektiğini bulmamız gerekir. Zamanımız bu görevlerden hangisine harcanacak ve hangileri bekleyebilir?

"Önceliklerimizi belirlemediğimiz de, en az direniş yolunu izleme eğilimindeyiz."

Yani, yapmamız gereken şeyleri seçip sıralayıp en kolay olanların üzerinde çalışacağız. Daha zor ve daha az eğlenceli görevleri, çoğu durumda asla gelemediğimiz veya daha kötüsü, eylemin bitmesi gerekmeden hemen önce gelen, stres ve pişmanlık fırtınasına sürükleyen bir "sonraya" bırakmak duygusu. Bu nedenle önceliklerin belirlenmesi duygularımızı ve zamanımızı yönetmek bakımından çok önemlidir.

Önceliklerimizi belirlemek için 3 etkili yaklaşım

Önceliklerimizi belirlemede, her biri farklı kişilik türlerine uyan üç temel yaklaşım vardır. Birincisi, tatsız işleri erteleyenler içindir. İkincisi, başarıya ulaşan, günü atlatmak için küçük zaferlere ihtiyaç duyan insanlar içindir. Üçüncüsü, şu anda mümkün olan nesnel olarak en önemli şey üzerinde çalıştıklarını bilmesi gereken daha analitik tipler içindir. O halde sırayla bahsedelim:

1. Kurbağa ye

Sabah uyanırsanız ve canlı bir kurbağa yerseniz, o gün başınıza gelebilecek en kötü şeyin çoktan geçtiğini bilerek günü geçirebileceğinize dair eski bir söz vardır. Başka bir deyişle, günümüz ancak bu kadar kötü olabilir!

"Brian Tracy'nin kitabında popüler olan Eat That Frog!, buradaki fikir, en büyük, en zor ve en az çekici görevi her gün ilk iş olarak yapmamızdır, böylece günün geri kalanında en kötüsünün çoktan geçtiğini bilerek ilerleyebiliriz."

Tabağımız da yaşlı ve şişman bir kurbağa varken, gerçekten bir an önce aşağı vurmamız gerekir. Başka bir eski söz, bir kurbağa yemeniz gerektiğinde, ona bakmak için çok fazla zaman harcamayın! Yarım gün "saldırınızı planlayarak" ve "kendinizi canlandırarak" erteleyen biriyseniz, bunu aklınızda tutmanız gerekir. Sadece iyice aç ve kurbağayı parçala dostum! Aksi takdirde, kesinlikle bir şey yapmaktan vazgeçersiniz.

2. Büyük kayaları taşı

Belki de bir ameliyat doktoru kadar erteleyici değilseniz, zamanını küçük işler için telaşla dolduran biride olabilirsiniz. Her zaman meşgulsün, meşgulsün, ama bir şekilde karşı taraftan bakıldığında önemli hiçbir şey yapmamış gibi görünüyorsun.

"Turşu kavanozunun bilgeliğine ihtiyacınız var. Bir turşu kavanozu alın ve kumla doldurun. Şimdi oraya bir avuç taş koymaya çalışın. Yapamazsın, değil mi? Çünkü boş alan yok."

Taşları kavanoza koymak önemliyse, önce taşları koymalısın. Kavanozu taşlarla doldurun, şimdi biraz çakıl taşı koymayı deneyin. Nasıl döndüklerini ve mevcut alanı nasıl doldurduklarını görüyor musunuz? Şimdi birkaç avuç çakıl atın. Yine çatlaklara doğru kayar. Son olarak biraz kum dökün. Gördüğünüz gibi büyük işlere önce zaman ayırmamız durumunda küçük işleri de yetiştirebileceğimizi fiziksel bir örneğini denedik.

Sahip olduğunuz her bir turşu kavanozunu, zaman dilimlerine benzetebilirsiniz. Bunu anlamsız küçük meşgul işlerle doldurabilir, büyük şeylere yer bırakmazsınız ya da önce büyük işleri, sonra daha küçük şeyleri yapabilir ve nihayet boş anları daha küçük şeylerle doldurabilirsiniz.

Bunu uygulamaya koymak için, yatmadan önce bu gece oturun ve yarın tamamlamanız gereken en önemli üç görevi mutlaka yazın. İhtiyacınız olan veya yapmanız gerektiğini düşündüğünüz her şeyi uydurmaya çalışmayın, sadece en önemli üçünü yapın.

Sabah listenizi çıkarın ve ilk "Büyük Kaya" ya saldırın. Tamamlanana kadar üzerinde çalışın yoksa daha fazla ilerleme kaydedemezsiniz. Sonra ikinciye ve ardından üçüncüye geçin. Hepsini bitirdikten sonra, tüm büyük şeylerde iyi ilerleme kaydettiğinizi bilerek, küçük şeylerle başlayabilirsiniz. Ve küçük şeylere ulaşamazsan? Üç büyük şeyi başardığınızı bilmenin mutluluğunu yaşayacaksınız. Sonuç olarak günün sonunda, hiç kimse romanlarını yazmak yerine kalem çekmecesini düzenlemedi.

3. Covey çeyrekleri
"Her an üzerinde çalışabileceğiniz en önemli şeyin üzerinde çalıştığınızı bilmeden rahatlayamıyorsanız, Stephen Covey Etkili İnsanların 7 Alışkanlığı: Kişisel Değişim Güçlü Dersler kitabını sizlere tavsiye ederim."

Covey, bir kağıdı dört bölüme ayırmanızı, boyunca bir çizgi ve yukarıdan aşağıya bir çizgi çizmenizi önerir. Bu kadranların her birine, görevlerinizi önceliğine göre koyarsınız:

  1. Önemli ve acil
  2. Önemli ve acil değil
  3. Önemli değil ama acil
  4. Önemli değil ve acil değil
Blog single

Çeyrek 3 ve 4 meselesi, önemsiz şeylere boğulduğumuz yerdir: telefon görüşmeleri, kesintiler, toplantılar ve yoğun çalışma, esintiyi ateşleme ve diğer zaman kaybı. Bu şeylerden bazılarının sosyal bir değeri olsa da, bizim için önemli olan şeyleri yapma yeteneğimizi etkiliyorsa, gitmeleri veya ertelenmesi gerekir.

Çeyrek 1 ve 2 bizim için önemli olan görevlerdir. Yaklaşan son tarihler ve hemen yapılması gereken diğer işler, yapılmazsa eğer korkunç şeyler yaşayabiliriz. Gerçekten zaman yönetiminizin üstündeyseniz, 1 görevlerini en aza indirebilirsiniz, ancak bunları asla ortadan kaldıramazsınız. Bir araba kazası, birisinin hastalanması, bir doğal afet, bunların hepsi acil eylem gerektirir ve nadiren planlarız.

Çeyrek 2'de olabildiğince fazla zaman geçirmek, önemli olan görevlere gerçekten girmek ve mümkün olan en iyi işi yapmak için bolca zaman ayırmak isteriz. Bu, Ç3 ve Ç4 öğelerinin zaman aldığı şeylerdir, bu nedenle Covey çeyrek ızgarasında görevlerinizi planladıktan sonra, neyin önemli neyin önemli olmadığına dair kendi anlayışınıza göre, mümkün olduğunca çalışın.

Seni tanımaya başlıyorum

Bu yaklaşımların her birini denemek için biraz zaman ayırmamız gerekiyor. Herhangi bir kişi için neyin işe yarayacağını söylemek zor. Birine eldiven gibi uyan şey bir başkası için çok bağlayıcı, kısıtlayıcı, üçte biri için çok gevşek ve yapılandırılmamış olacaktır. Ayrıca, bir şeyi sizin için neyin önemli kıldığını bulmak için biraz zaman harcamanız gerektiğini göreceksiniz. Eylemlerinizin sizi ilerletmeyi amaçladığı hedefler önemlidir.

"Sonuç olarak, önceliklerin belirlenmesi kendini tanıma egzersizidir. Hangi görevleri zevk olarak değerlendireceğimizi ve hangilerini işkence gibi göreceğimizi, hangi görevlerin hedeflerimize yol açtığını ve hangilerinin bizi saptırdığını ya da en iyi ihtimalle tekerleklerimizin döndürüp hiçbir yere gitmediğimizi bilmemiz gerekir."

Bu üçü, piyasadaki en iyi bilinen ve en çok test edilmiş stratejilerdir, ancak paylaşmak istediğiniz farklı bir fikriniz olabilir mi? Yorumlarda önceliklerinizi nasıl belirlediğinizi bize anlatın. Sevgilerle.


Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yapabilirsiniz. Ayrıca buna benzer daha birçok yazı için Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.