Dijital Pazarlama Nedir?

Dijital pazarlama, internete bağlı cihazlar yoluyla yürütülen herhangi bir pazarlama yöntemini ifade eder. Dijital pazarlama sürecinde bir işletme, potansiyel müşterilere ulaşmak için web siteleri, arama motorları, bloglar, sosyal medya, video, e-posta ve benzeri kanallardan yararlanabilir.

Genel bir bakış açısıyla, pazarlama müşteri ihtiyaçlarını belirleme ve karşılama uygulamasıdır. Bilgisayarlar ile akıllı telefonların yaygın kullanımı ve dijital teknolojinin patlamasıyla işletmeler yeni pazarlama taktiklerini denemeye başladı. Böylece dijital pazarlama doğdu.

Statik olan ve genellikle "tek yönlü" iletişim olarak adlandırılan geleneksel pazarlamanın aksine, dijital pazarlama sürekli değişen, dinamik bir süreçtir. Müşteriler bir reklam panosu veya basılı reklam yoluyla işletmeyle doğrudan etkileşime giremezken, dijital pazarlama bir işletme ile gerçek veya potansiyel müşterileri arasında iki yönlü iletişim için bir yol sağlar.

Günümüzde, ekran başında geçirilen süreler birçok insan için tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Dijital pazarlama sayesinde işletmeler internette ürün ve hizmetlerini tanıtarak bu gerçeklikten yararlanır. Bu şekilde işletmeler, insanların zamanlarının çoğunu harcadıkları yerleri doğru ve verimli bir şekilde hedefleyerek, pazarlama çabalarının müşterilere ulaşma olasılığının daha yüksek olmasını sağlarlar.

Yeni başlayanlardan kurumsal işletmelere kadar, çok yönlü bir dijital pazarlama yaklaşımı önemli ticari faydalar sağlayabilir. Başarılı dijital pazarlama stratejisi genellikle çevrimiçi reklamcılık, arama motoru optimizasyonu ve pazarlaması, sosyal medya pazarlaması ve yönetimi, içerik oluşturma gibi çeşitli yöntemlerin bir kombinasyonunu içerir.

Tutorial single
Dijital Pazarlamanın Tarihi

Bir nesil önce, tüketiciler pazarlama mesajlarını birkaç medya kanalında yüksek maliyetlere ve yatırım getirilerini ölçmeden veriyorlardı: basılı ortamlar, reklam panoları, televizyon, radyo vb. Bu reklamverenler, tüketici stereotiplerini tanımlayan ve güçlendiren pazarlar yarattı. 1950'lerde reklamcılık, hedef kitleyle tek yönlü bir sohbetten ibaretti. TV reklamları büyüdü ve uygun bir pazarlama ortamına dönüştü.

Yaşanan dijital devrim ile -ki bunlar domino taşları gibi süreçlerdir- dijital iletişim, yükselerek arttı. Bunlardan bazıları; internetin herkese ulaşması, Google'ın ortaya çıkışı, mobil cihazların kullanımının artması, hayatımıza giren 3G, 4G ve 5G gibi... Dijital medyanın patlamasıyla insanlar birbirleriyle ve iş yaptıkları şirketlerle yeni yollarla etkileşime geçmeye başladı. Geleneksel basım ve yayın kanallarının alaka düzeyi azalmış, tüketici-şirket dinamiği tamamen değişmişti. Dijital kanallar tüketicilere kapı açtı. Artık tek taraflı bir pazarlama görüşmesine pasif katılımcılar olarak değil; tüketiciler güçlendirilmiş yazarlar, yayıncılar ve eleştirmenler haline geldi. Dijital manzara, katılımcıların fikir alışverişinde bulunduğu bir alan halini aldı. Pazarlamacılar artık bütün tartışmayı yönlendiremiyor. Tüketiciler kontrolü ele aldılar var artık trend belirleyici hale geldiler.

Bu yeni dijital ortamda rekabet etmeye çalışan pazarlamacılar için, içeriğinizi rekabetçi gürültünün üzerine çıkarmak inanılmaz derecede zordur. Tüketicilerin web ve mobil cihazlarda geçirdiği süre önemli ölçüde artarken, kullanılabilir içerik miktarı katlanarak arttı. Bir günde, çoğu insanın bir yılda tüketebileceğinden daha fazla dijital içerik oluşturulur hale geldi.

Dijital kanallardaki üstel büyüme, dijital pazarlamanın önemine yol açmıştı. Ancak dijital pazarlama sadece kanaldan ibaret değildir. Aynı zamanda insanların içerik ve deneyimler yaratma ve paylaşma, hem birbirleriyle hem de birlikte çalıştıkları şirketlerle etkileşim kurma mekanizmasıdır.

Dijital Pazarlama Yapmanın Yolları Nelerdir?

Dijital pazarlama, potansiyel müşterilere ulaşmak için birçok farklı kanalı kapsayan geniş bir terimdir. İşletmenin ihtiyaçlarına ve hedeflerine bağlı olarak, dijital pazarlama yapmanın sayısız yolu vardır.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)

Çevrimiçi trafiği artırmak için büyük arama motorlarında sıralama iyileştirme tekniğidir.

Arama Motoru Pazarlaması (SEM)

Arama motorlarında web sitesinin görünürlüğünü artırmak için kullanılan ücretli çevrimiçi reklamcılık türüdür. SEM genellikle SEO ile birlikte kullanılır.

Tıklama Başına Ödeme (PPC)

Bir işletmenin yalnızca bir kullanıcı reklamını tıkladığında reklamları için ödeme yaptığı çevrimiçi reklamcılık yöntemidir.

Sosyal Medya Pazarlaması (SMM)

Ticari ürün veya hizmetleri tanıtmak için sosyal medya kanallarını kullanma pratiğidir.

E-posta Pazarlama

İşletmelerin markalı, promosyon içeriklerini potansiyel müşterilere e-posta yoluyla doğrudan göndermelerini sağlar.

Affiliate Marketing

Ortak bir ağda gelir paylaşımı ve satış başına ödeme (PPS) telafisini sağlayan performansa dayalı bir uygulamadır.

İçerik Pazarlama

Metin, video veya ses materyallerinin çevrimiçi müşterilere yayınlanması ve dağıtılması anlamına gelir. Bloglar, videolar ve podcast'ler, işletmelerin içerik pazarlamasına katılmasının yaygın yollarından biridir.

Yerel Reklamcılık

Pazarlama materyallerinin bir ortama karıştırılmasını, altta yatan mesaj ve pazarlama amaçlarını eşit derecede önemli hale getirmeyi içerir. Bir işletmenin kendi içeriğini farklı bir web sitesinde yayınladığı sponsorlu içerik, yaygın bir yerel reklamcılık yöntemidir.

Yukarıdaki listenin de belirttiği gibi, bir dijital pazarlama stratejisi yürütmenin çeşitli yolları vardır. Çoğu işletme için, başarılı bir teknik, birden fazla dijital pazarlama yönteminin kullanımını ve uygulanmasını içerir.

Tutorial single
Dijital Pazarlama ile Hangi Avantajları Elde Edebilirim?

KOBİ'ler işe başladığında, odakları genellikle ilk müşteri grubunun kapıdan nasıl alınacağıdır. Basılı reklamlar ve fiziksel postalar gibi geleneksel reklam biçimlerine, hatta yol kenarlarındaki tabelalara güvenebilirler. İyi bir ürün veya hizmet sunduklarını bildiklerinden, müşterilerin kendilerine giden yolu bulmasının sadece zaman meselesi olduğuna inanırlar. Uyguladıkları bu strateji ufak tefek işler getirse de, bu işin çok daha iyi ve daha kolay bir yolu vardır. Küçük ve orta boy işletmeler, potansiyel müşteri pazarını çevrimiçi olarak düşünmelidir. Hiçbir işletme, ne kadar yeni olursa olsun, bu geniş pazar yerini göz ardı etmemelidir.

Dijital pazarlama yöntemlerinin çeşitliliği göz önüne alındığında elde edilebilecek çok fazla fayda vardır. Kapsamlı bir düzeyde, dijital pazarlama, işletmelerin sosyal medya tarama, çevrimiçi makaleler okuma, video izleme vb. gibi günlük etkinlikler sırasında müşterilere ulaşılmasını sağlar. Müşteriler bu tür doğal ve düzenli bir şekilde pazarlamaya maruz kaldıklarında ise işletmeler ticari faydalar elde etmeye başlar.

Çevrimiçi olarak bulunan potansiyel müşteri grubu, yerel olarak çekebileceğinizden çok daha büyük bir gruptur. Dijital pazarlamayı kullanarak, hem düşük maliyetli hem de ölçülebilir bir şekilde muazzam bir kitlelere ulaşabilirsiniz.

Daha spesifik olarak, dijital pazarlama işletmelerin aşağıdaki avantajlardan herhangi birini veya tümünü elde etmelerine yardımcı olabilir:

  • Global Erişim - Geleneksel yöntemlerin aksine, dijital pazarlama belirli bir coğrafi alana bağlı olmak zorunda değildir. İnternet, dünyanın her yerindeki müşteriler tarafından kullanılabilir. Bu, işletmelerin farklı bir şehir veya ülkede yaşayan müşterilere satış ve pazarlama yapmasına olanak tanıyarak girişin önündeki birçok geleneksel engeli ortadan kaldırır.
  • Düşük Giriş Maliyeti - Küresel bir müşteri etkileşimi dijital pazarlama ile çok daha düşük maliyetlerle sağlanabilir. Öte yandan, dijital pazarlamanın belirli yönlerine küçük bir zaman ve kaynak yatırımı ile ulaşılabilir. Örneğin, küçük veya orta boy olsun işe yeni başlayan tüm işletmeler bir web sitesi oluşturabilir, sosyal medyayı yönetebilir ve para harcamadan bloglar yayınlayabilir.
  • Ölçülebilir Yatırım Getirisi - Kârı en üst düzeye çıkarmak için işletmelerin yatırım getirisini (YG) dikkatle değerlendirmesi gerekir. Geleneksel pazarlama ile YG'nin ölçülmesi zor, bazen imkansız olabilir. Öte yandan, dijital pazarlama, her bir kampanyanın etkinliğine gerçek zamanlı görünürlük sağlayarak, işletme liderlerinin geliri artırmak ve kârı artırmak için iyi bilgilendirilmiş kararlar almalarını sağlar.
  • Geliştirilmiş Hedefleme - Dijital pazarlama, işletmelerin potansiyel müşterilerin çok spesifik demografik özelliklerini hedeflemelerine olanak tanır. Belirli bir coğrafyaya, sektöre veya sosyal kanala müşterileri dahil ederek, işletmelerin hedef demografisine ulaşma şansları çok daha yüksektir.
  • Dinamik Uyarlanabilirlik - Dijital pazarlama stratejileri son derece şekillendirilebilir ve esnektir, bu da işletmelerin gerektiğinde rotayı kolayca değiştirmesini veya ayarlamasını sağlar. Uzun vadeli, geleneksel pazarlama kampanyalarının aksine, işletmeler dijital çabalarını anında ayarlayabilir ve gerektiğinde ticari fırsatları gerçekleştirmek için hızlı pivotlar sağlayabilir.
  • Anında Bağlantı - Modern müşteriler, satın almadan önce genellikle çevrimiçi araştırma yapar ve incelemeleri değerlendirir. Bu işlemin ilk adımı genellikle bir arama motoruyla başlar. Bu şekilde, gelişmiş SEO, SEM ve PPC stratejileri olan işletmeler hemen müşterilerle bağlantı kurabilir.
  • İlişki Kurma - Sosyal medyanın yükselişi birçok müşteri demografisi için baskın bir iletişim platformuna dönüştü. Ayrıca, müşteriler gittikçe artan bir şekilde tercih ettikleri platformla işletmelerle etkileşim kurmak istiyor. Sonuç olarak, etkili sosyal medya pazarlaması uygulamaları yapan işletmeler, mevcut ve potansiyel müşterilerle uzun süreli ve sadık ilişkiler kurabilir.

Genel olarak, her şekil ve büyüklükteki işletmeler, dijital pazarlama yöntemlerinin etkin kullanımı yoluyla güçlü faydalar sağlayabilir. Ayrıca, dijital pazarlamanın maliyeti, her bir işe özel olarak uyarlanabilir. Hemen hemen her bütçeye uygun pek çok avantajı olması nedeniyle, bu kadar çok işletmenin neden dijital pazarlama çabalarıyla başarılı olduğunu anlaması mantıklıdır.

Tutorial single
Dijital Pazarlama İşletmeme Ne Kadara Mal Olacak?

Basit cevap, her bütçe için farklı ve özel bir dijital pazarlama stratejisi olmasıdır. Dijital pazarlama stratejilerinin esnekliği, küçükten büyüğe hemen her işletme büyüklüğü için fayda sağlar. Bu kadar geniş bir yöntem ve strateji yelpazesi ile, dijital pazarlama için tek bedene uygun bir fiyat etiketi sağlamak mümkün değildir.

Bunun yerine, küçük işletmeler büyük işletmelerden daha az harcayacakları için dijital pazarlama harcamasını farklı iş seviyeleri için incelemek yararlı olacaktır. Örneğin:

  • Temel Dijital Pazarlama - Başlangıç ​​ve küçük işletmelerin dijital pazarlama için genellikle büyük bir bütçesi yoktur. Bu nedenle, bu işletmeler, düşük bir fiyat noktasında gelir elde etmek için genellikle web sitelerinden, bloglardan ve sosyal medyadan yararlanan düşük maliyetli yöntemlere odaklanır. Temel dijital pazarlama maliyeti ayda birkaç yüz Türk Lirası olabilir.
  • Orta Düzey Dijital Pazarlama - Orta ölçekli işletmeler gelir akışları oluşturma ve dijital pazarlamaya daha fazla harcama yapma eğilimindedir. Burası SEO, SEM, PPC ve e-posta pazarlamacılığının yaygınlaşmaya başladığı yerdir. Ara dijital pazarlamanın maliyeti ayda birkaç bin Türk Lirası olabilir.
  • Gelişmiş Dijital Pazarlama - Büyük veya kurumsal işletmeler dijital pazarlamayı kapsamlı ve genellikle küresel bir şekilde kullanır. Bu işletmeler, çoğu dijital pazarlama kanalında stratejiler geliştirme eğilimindedir. Bu işletmeler genellikle mevcut birçok kanalda dijital pazarlama stratejisi geliştirmek için önemli miktarda kaynak harcarlar. Gelişmiş dijital pazarlama maliyeti ayda on binlerce Türk Lirası olabilir.

Yukarıda gösterildiği gibi, dijital pazarlamanın maliyeti, işletme büyüklüğü, geliri ve hedeflerine göre büyük ölçüde değişmektedir. Küçük şirketler genellikle temel bir stratejiyle başlayacak ve sonrasında işlerinin gelişmesine göre orta veya ileri yöntemler geliştireceklerdir. Sonuçta, hemen hemen her işletmenin ihtiyaçlarını ve bütçelerini karşılayan bir dijital pazarlama stratejisi oluşturması ve uygulaması mümkündür.

Tutorial single
Dijital Pazarlama Stratejisini Nasıl Oluşturup Uygularım?

Dijital bir pazarlama stratejisi oluşturma ve uygulama süreci birçok adım ve gerekli hususları içerir. Bu bağlamda, zaman ve kaynakları planlama ve yaratmaya ayırmak çok önemlidir. Strateji planlama ve oluşturma sırasında toplanan bilgiler, analizler ve araştırmalar uygulama sırasında büyük bir etkiye sahip olabilir.

Her işletmenin kendine özgü ihtiyaçları ve hedefleri olduğu doğrudur. Buna bağlı olarak, bir dijital pazarlama stratejisinin oluşturulması ve uygulanması işletmelerden işletmeye değişecektir. Ancak ortak uygulamada, birçok işletme aşağıda açıklandığı gibi dijital bir pazarlama stratejisi oluşturmak ve uygulamak için benzer bir süreç kullanmaktadır.

  1. Pazarlama Hedeflerini Belirleme - Bu sürecin ilk adımı, satışları artırmak, potansiyel müşteriler oluşturmak, marka bilinirliği oluşturmak veya abone sayısını artırmak gibi belirli hedeflerin belirlenmesini içerir.
  2. Satış Sürecini Katılaştırma - Dijital pazarlamanın avantajlarını en üst düzeye çıkarmak için dijital satış sürecini ve müşterilerin tam olarak nasıl dijital satın alma yapacaklarını anlamak gerekir.
  3. Hedef Müşterileri İzole Etme - Doğru alıcı kişilere sahip güçlü bir hedef demografi oluşturmak, ideal müşterileri ticari mal veya hizmet satın almak için izole etmeye yardımcı olur.
  4. Pazarlama Kanalları Seçme - Hedef demografik ve alıcı kişilere sahip bu ideal müşterilere ulaşmak için en iyi dijital pazarlama kanallarını belirlemek önemlidir.
  5. Açık Testler Belirleme - Bir dijital pazarlama stratejisini değerlendirmek için, başarı için net kriterler oluşturmak ve ilerlemeyi ölçmek tavsiye edilir.
  6. Gerekli Ayarlamaları Yapın - Bir dijital pazarlama stratejisi oluşturduktan ve uyguladıktan sonra, hedeflere yönelik ilerlemeyi izlemek ve gerektiği gibi ayarlamak (optimize etmek) çok önemlidir.

Etkili bir dijital pazarlama stratejisi, söz konusu işletmenin bireysel ihtiyaçlarını ve hedeflerini dikkate almalıdır. Buna göre, küçük bir "çiçek satış" mağazasında çalışan bir dijital pazarlama stratejisi, küresel bir marka için muhtemelen uygun değildir. İyi haber şu ki, dijital pazarlama çok çeşitli yöntemler, kanallar ve stratejiler sunuyor. Böylece, hemen hemen her boyutta ve hemen hemen her sektörde faaliyet gösteren işletmeler dijital pazarlamayı büyük bir etkiye sahiptir.

Tutorial single
Dijital Pazarlama Kavramları

Giriş bölümünde dijital pazarlamanın ne olduğundan, hangi kanallar ve yollarla dijital pazarlama yapılabileceğinden, dijital pazarlama yapmanın hangi avantajları sunduğundan, ne kadar mal olacağından ve nasıl bir dijital pazarlama stratejisi oluşturulabileceğinden bahsetmiştik. Bu bölümde ise dijital pazarlama teknik ve uygulamalarına geçmeden önce işletme sahipleri için dijital pazarlama kavramlarını, terimlerini, uygulamalarını ve araçlarını kısaca tanıyacağız.

Bu ara bölümün önemi, sonraki bölümlerde dijital pazarlama tekniklerine ait detayları anlatırken daha bilinçli bir şekilde konuya hakimiyet sağlanmasını sağlayacak olmasıdır. Dijital pazarlama kavramlarını öğrenmeden uygulamaya geçmek verimli olmayacaktır. İşletmelerin en çok sorun yaşadığı dijital pazarlama kavramları kısaca anlatmaya başlayalım.

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nedir?

Arama motoru optimizasyonu (SEO), bir arama motorunun (Google, Bing, Yaani, Yandex vb.) organik sıralamalarından bir web sitesine hedeflenmiş trafik alma tekniğidir. SEO ile ilişkili ortak görevler arasında yüksek kaliteli içerik oluşturma, belirli anahtar kelimeler etrafında içeriği optimize etme ve geri bağlantılar (backlink) oluşturma yer alır. Başka bir deyişle, SEO, bir sitenin arama sonuçlarının organik (ücretli olmayan) bölümündeki sıralamasını yükseltmektir.

Organik Sıralama Nedir?

Arama motorlarında bir arama yapıldığında, gelen sonuçlar içerisinde 'reklam' veya 'ücretli' olmayan sonuçların sıralanmasına organik sıralama denir. Ekran görüntüsünde görüldüğü üzere kırmızı ile işaretlenmiş kısımlar arama motoru pazarlaması tekniği ile verilen 'reklam' / 'ücretli' sonuçları gösterirken, yeşil ile işaretlenmiş kısımlar ise organik sıralamaları göstermektedir.

Arama Motoru Reklamcılığı (SEM) Nedir?

Arama motoru pazarlaması, arama motoru sonuç sayfalarında görünen ücretli reklamları kullanarak bir işletmeyi pazarlama uygulamasıdır. Reklamverenler, belirli ürün veya hizmetleri ararken Google, Yandex, Yaani ve Bing gibi hizmet kullanıcılarının girebileceği anahtar kelimeler için teklif verir. Bu, reklamverene reklamlarının bu arama sorgularının sonuçlarının yanında görünmesini sağlar.

Genellikle tıklama başına ödeme reklamları terimi tarafından bilinen bu reklamlar, çeşitli biçimlerde gelir. Bazıları küçük, metin tabanlı reklamlar, ürün listeleme reklamları gibi diğerleri tüketicilerin fiyat gibi önemli bilgileri bir bakışta görmelerini sağlayan daha görsel, ürün tabanlı reklam ve yorumlardır.

Arama motoru pazarlamasının en büyük gücü, reklamverenlere reklamlarını, satın almaya hazır oldukları anda satın almaya hazır motive olmuş müşterilerin önüne koyma fırsatı sunmasıdır. Başka hiçbir reklam ortamı bunu yapamaz, bu yüzden arama motoru pazarlaması çok etkili ve işinizi büyütmek için inanılmaz güçlü bir yoldur.

Tıklama Başına Ödeme (Pay Per Click - PPC) Nedir?

Bu fonksiyon arama motoru pazarlamasında en çok kullanılan reklam sistemidir. Google'da reklam göstermek ücretsizdir. Bu fonksiyon sayesinde, Google'da gösterilen ücretli sonuçlara / reklamlara potansiyel müşteriler tarafından tıklanıldığında, reklamverenlerin her tıklama için ödemeye razı olduğu ücrete Tıklama Başına Ödeme (Pay Per Click - PPC) denilmektedir.

Inbound (Gelen) Pazarlama Nedir?

Gelen pazarlama, kendilerine uyarlanmış ve kişiselleştirilmiş değerli içerik ve deneyimler yaratarak müşterileri çeken bir dijital pazarlama metodolojisidir. Giden pazarlama, müşteri kitlenizi istemedikleri içerikle kesintiye uğratırken, inbound (gelen) pazarlama, aradıkları bağlantıları oluşturur ve zaten sahip oldukları sorunları çözer.

Daha basit bir anlatımla söylemek gerekirse; inbound (gelen) pazarlama, bir web sitesini ziyaret eden kullanıcıları potansiyel müşteri adayına çevirmek için uygulanan bir teknikler zinciridir. Bu zincire örnek olarak; pop-up formlar, canlı chat uygulamalar, chatbot, iletişim formları vb araçlarını verebiliriz.

İçerik Yönetim Sistemi (CMS) ve Wordpress Nedir?

İçerik Yönetim Sistemi veya CMS, kullanıcıların bir web sitesi oluşturmasına ve düzenlemesine yardımcı olmak için tasarlanmış bir yazılım parçasıdır. Bununla birlikte, CMS'nin web sayfalarında görüntülenen metin ve görüntü içeriğini yönetmeye yardımcı olmaktan çok daha fazlasını yaptığını belirtmek önemlidir. Web sitelerinin görünümünü tasarlamaya, kullanıcı oturumlarını takip etmeye, aramaları yönetmeye, ziyaretçi yorumlarını, forumlara ev sahipliği yapmaya ve çok daha fazlasına yardımcı olmaya yarar. CMS'ler sayesinde eski yöntem kodlama yapılarak elde edilen web siteleri yerine, görsel arayüze sahip olması sayesinde son kullanıcılar da web sitelerini kolayca tasarlayabilir ve yönetebilir. En bilinen ve en çok kullanılan İçerik Yönetim Sistemi (CMS) WordPress'tir.

WordPress, güzel bir web sitesi, blog veya uygulama oluşturmak için kullanabileceğiniz açık kaynaklı bir yazılımdır. WordPress şu an dünyadaki en popüler içerik yönetimi sistemidir. Tüm internet sitelerinin %30'dan fazlası gücünü WordPress'den alır ve bu rakam hızlı şekilde büyümektedir. WordPress'in en güzel yanı ise, herkesin kullanabilmesi için açık kaynaklı ve ücretsiz olmasıdır.

Eğer küçük ve ortaboy bir işletme sahibiyseniz, internet siteniz için WordPress iyi bir çözüm olabilir. WordPress küçük çaplı işletmeler arasında fazlasıyla popüler olsa da, büyük şirketler tarafından da gün geçtikçe daha fazla kullanılıyor. En önemli özelliklerinden biri de işinizi büyüttükçe sitenizi de buna bağlı olarak geliştirmeniz konusunda büyük esneklik sağlamasıdır. Sürekli güncellenen yapısı ve eklentileriyle WordPress seçmeniz gereken bir opsiyondur.

Sosyal Medya Pazarlama Nedir?

Sosyal medya pazarlaması, markanızı oluşturmak, satışlarınızı artırmak ve web sitesi trafiğini artırmak için kitlenizle bağlantı kurmak için sosyal medya platformlarının kullanılmasıdır. Bu teknik, sosyal medya profillerinizde içerikler yayınlamayı, takipçilerinizi dinlemeyi ve etkileşim kurmayı, sonuçlarınızı analiz etmeyi ve sosyal medya reklamlarını yayınlamayı içerir.

Başlıca sosyal medya platformları şunlardır:

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • YouTube
  • Snapchat

Sosyal Medya Pazarlaması çok etkili bir dijital pazarlama tekniğidir. İşletmeler için hem ücretli hem de ücretsiz olarak potansiyel müşteri kaynağı sağlar. Ürün ve hizmetlerle ilgili duyuruları, son haberleri, yenilikleri ve gelişmeleri paylaşarak müşteriler ile işletme arasında bir bağ kurulmasını sağlar. Müşterilerin işletme ürün ve hizmetiyle ilgili sadakat oluşturmasına olanak tanır. Sosyal Medya Pazarlaması iyi uygulandığında sürdürülebilir bir gelir kaynağı olarak görülebilir. Daha detaylı tekniklere ileriki bölümlerde bakacağız.

İçerik Pazarlaması Nedir?

İçerik pazarlaması, stratejik olarak içerik oluşturma, yayınlama ve tanıtımdan (blog yayınları, e-postalar, videolar ve podcast'ler dahil) oluşan bir pazarlama türüdür. İçerik pazarlaması genellikle marka bilinirliğini ve katılımını artırmak, ziyaretçileri veya kullanıcıları çekmek, satış fırsatları oluşturmak veya satın alma ve gelir elde etmek için kullanılır.

İçerik pazarlaması, işletmelerin ideal bir alıcı profili için tutarlı bir şekilde dürüst, şeffaf ve eğitici içerik oluşturduğu dijital bir pazarlama stratejisidir. Tipik olarak amaç, organik web sitesi trafiğini artırmak, nitelikli potansiyel müşteri üretimini artırmak ve (sonuçta) satış ekibini daha fazla anlaşmayı daha hızlı kapatması için güçlendirmek için içeriğin yayınlanmasını ve tanıtımını kullanmaktır.

İçerik pazarlaması arama motoru optimizasyonu ile doğrudan ilgilidir. Hatta birçok noktada iyi bir içerik pazarlaması yapmak için iyi bir SEO tekniği uygulamak gerekir. Yine paralel olarak iyi SEO sonuçları için ise iyi bir içerik pazarlaması yapmak gerekir.

Ürün ve hizmetlerinizi tanıtmak için iyi bir içerik pazarlaması yaparak web sitenize birçok trafik sağlayabilirsiniz. Örneğin, 'asmolen döşeme' işi yapan bir yapı malzemesi firması 'asmolen döşeme' ile ilgili bir içerik üreterek potansiyel müşteriler tarafından bulunmasını kolaylaştırabilir.

Influencer (Etkileyici) Pazarlama Nedir?

Influencer pazarlama artık yerleşik bir dijital pazarlama biçimi haline gelmiştir. Birçok işletme günümüzde influencer pazarlama yapmak için influencer'lardan yararlanmaktadır. Influence kelime anlamı olarak etkilemek demektedir. Influencer ise etkileyen olarak Türkçe'ye çevrilebilir. Bu durumda Influencer Pazarlama teriminin Türkçe karşılığı tam olmamakla birlikte Türkçe'ye Etkileyici Pazarlama olarak geçmiştir.

Wikipedia'da Influencer Pazarlama şu şekilde açıklanıyor: Etkileyici pazarlama, kendi alan uzmanında bir bilgi düzeyine sahip veya sosyal etkiye sahip olan hak sahiplerinin (İnternet ünlüsü) onaylarını ve ürün yerleşimlerini içeren bir sosyal medya pazarlaması türüdür.

Influencer pazarlama, markanızın mesajını daha büyük pazara yönlendirmek için sosyal medya fenomenlerini kullanmaya odaklanan bir pazarlama türüdür. Doğrudan büyük bir tüketici grubuna pazarlama yapmak yerine, sizin için söz alan influencerlara (etkileyicilere) ilham verirsiniz.

Influencer pazarlama genellikle sosyal medya pazarlaması ve içerik pazarlaması ile el ele ilerler. Etkileyen kampanyaların çoğunda, bir çeşit sosyal medya bileşeni vardır, bu nedenle etkilenenlerin kampanyayı kişisel sosyal kanalları aracılığıyla yayması beklenir. Pek çok etkili kampanyada, etkileyiciler için içerik oluşturduğunuz veya içeriği kendileri oluşturduğu bir içerik öğesi de bulunur. Örnek vererek açıklamak gerekirse; Instagram'da ya da YouTube'da bir ürün ya da hizmetini yapan sosyal medya fenomenlerinin yaptığı iş influencer pazarlamadır.

KOBİ'ler için influencer pazarlamanın önemi gerçekten büyüktür. Ürün ve hizmetleri için bir etki yaratmak isteyen işletmeler bu tekniği kullanarak çok daha fazla kişiye ulaşabilir. Influencer Pazarlama oldukça güçlüdür. Çünkü potansiyel müşterilerin hayran olarak takip ettikleri kişilerin (sosyal medya fenomenleri) tanıtımlarını yaptığı ürün ve hizmetler takipler tarafından güvenilir kabul edilir ve satın alma oranı yüksektir.

E-posta Pazarlama Nedir?

Basit bir şekilde e-posta pazarlaması, bir işletmenin ürünlerini ve hizmetlerini tanıtmak için e-posta gönderimi yapmasıdır. E-posta pazarlaması ile işletmeler, e-posta listelerindeki müşterilerin yeni ürünler, indirimler ve diğer hizmetlerden haberdar olmalarını sağlayabilir.

E-posta pazarlaması, satışları artırmak, müşteri sadakatini artırmak veya önemli bilgileri iletmek amacıyla e-posta yoluyla ticari bir mesajla tüketicileri hedefleme eylemidir. Geçmişte kitle gruplarını hedeflemek için yaygın olarak kullanılan doğrudan bir pazarlama biçimidir. Bununla birlikte, modern e-posta pazarlaması rıza, segmentasyon ve kişiselleştirmenin temel prensiplerine dayanmaktadır.

Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) Nedir?

Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), işletmelerin müşterileri ve potansiyel müşterileriyle olan tüm ilişkilerini ve etkileşimlerini yönetmek için kullanılan bir teknolojidir. Amacı, iş ilişkilerini geliştirmektir. CRM sistemi, işletmelerin müşterileriyle bağlı kalmasına, süreçleri düzene koymasına ve karlılığı artırmasına yardımcı olur.

KOBİ'ler için CRM çok önemli ve kullanılması gereken bir teknolojidir. Birçok işletme için karmaşık gibi görünse de, CRM her anlamda işletmeler için verimlilik artırıcı bir unsurdur. Çünkü müşteri ilişkileri yönetimi sistemi kullanılarak potansiyel müşterilerin gerçek müşterilere döndürülmesi noktasında bu teknoloji büyük bir rol oynar. Özellikle e-posta pazarlaması, içerik pazarlaması, sosyal medya pazarlaması ve pazarlama otomasyonu ile birlikte kullanıldığında işlerin satışa dönüşme oranının onlarca kat arttırır.

Pazarlama Otomasyonu Nedir?

E-posta pazarlama otomasyonu, pazarlamacıların posta listelerindeki abonelere tetiklenmiş veya zamanlı promosyon e-postaları gönderilmesini sağlayan bir stratejidir. İşletmelerin bir program dahilinde veya belirli koşullar karşılandığında hem potansiyel müşterilere hem de edinilmiş müşterilere kişiselleştirilmiş mesajlar göndermelerini sağlar.

Pazarlama otomasyonu ürün ve hizmetlerin tanıtılması ve satışa yönelik aksiyonların yapılması gibi noktalarda çok önemli rol oynar. Müşteri sadakati ve satın alma etkilemesi sayesinde pazarlama otomasyonu işletmeler için olmazsa olmaz bir tekniktir. Özellikle e-ticaretle uğraşan işletmelerin pazarlama otomasyonu sayesinde satışlarını onlarca kat artırmaları oldukça olasıdır.

Örneğin, potansiyel bir müşteri web sitesine gelerek bir form doldurdu. Normal şartlarda bu formun gelen kutusuna düşmesi ve müşteriye özel olarak e-posta cevaplanması kolay olabilir. Lakin aynı anda yüzlerce müşteri form doldurarak bilgi talebinde bulunduysa bu iş yükünün ne kadar sürecini hayal edin. İşte pazarlama otomasyonu bu noktada devreye giriyor ve önceden hazırlamış olan e-postalar üstelik kişiselleştirilecek müşterilere beklemeden otomatik olarak gönderilebiliyor. Bu konu ile ilgili daha detaylı bilgiye ileriki bölümlerde değineceğiz.

Bu yazı KOBİ'ler İçin Etkili Dijital Pazarlama Teknikleri kitabımın bir bölümüydü. Kitabımla ilgili daha fazla bilgi almak için bu linki ziyaret edebilirsiniz.

Bu eğitim faydalı oldu mu?

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yapabilirsiniz. Ayrıca buna benzer daha birçok yazı için Akademi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.