A'dan Z'ye Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi

Tutorial single
Sunum Teknikleri 1: Ortam ve Projeksiyon

Sunum yapacağınız ortam her zaman ideal olmayabilir.

Çok ışıklı bir ortamda sunum yapmak zorunda kalabiliriz. Ya da projektör ömrünü tamamlamak üzere olabilir. Fakat şartlardan bağımsız olarak biz başarılı bir sunum yapmakla mesul tutuluruz.

Bu yazıda sunumun ortam faktörünü ele alıyoruz.

Yüzeye düşen foton miktarı bize aydınlanmanın ölçüsünü verir, buna biz Işık Akısı deriz. Bu akı sunum yapacağımız projeksiyon cihazı baz alındığında çok önemli bir kriterdir. Projeksiyonların ANSI Lümen değeri bize sunumda kullanacağımız temanın nasıl olacağını adeta emreder ve bu konuda söz hakkımız pek yoktur. Zira şahane hazırlanmış koyu arka planlı sunumlar vasat projektörlerle karşılaştığında sunumumuz gözükmeyecektir bile.

Aydınlık ortam ve kalitesiz projektörün gazabına uğrayan bir slayta örnek:

Tutorial single

Artık hepimiz birer gizli ajan olduğumuz için akıllı telefonlar akıllı saatler vs. sunum yapacağımız yeri biliyorsak önden projeksiyon cihazını tespit edip, akşama google’lamak üzere fotoğraflayabiliriz:

Tutorial single

Projeksiyon deneyimindeki riskleri minimize etmek için ANSI Lümen konusuna ufakça değinmek istiyorum.

ANSI Lümen değeri;

  • Karanlık ortamlar için 1000-2000
  • Ofis, sınıf vb. ortamlar için 2000–3500
  • Açık alanlar için 5000

olmalıdır.Fakat lütfen unutmayın, taban değerler o ortam için "idare eder" düzeyindeki değerlerdir. "İdare eder" düzeyindeki projeksiyonlarda sunum yapacaksak, sunum arka planımız açık renk olmalıdır. En ideali tabi ki de beyaz olacaktır.

Aşağıdaki fotoğrafta 3’ü de iyi durumda olan projektörlerin farkı barizce görülmekte, karşılaşacağınız sunum ortamı muhtemelen en soldaki fotoğraftan daha kötü olacaktır:

Tutorial single

İşi biraz daha abartmak isterseniz LLMF (Lamp Lumen Maintenance Factor) grafiğine bakabilirsiniz. Projeksiyonun içindeki lambanın türünü bildikten sonra cihazın kaç saat çalıştırıldığını tahmin edebiliyorsak LLMF grafiğine bakarak verimliliğin yüzde kaça düştüğünü anlayabiliriz. Örneğin LED projektörler 50 bin saat çalıştıktan sonra miadını dolduruyor.(Verimlilik oranı %70’e geldiğinde projektör ölür.)

Tutorial single

Deneme şansımız varsa deneyelim, yok ise riskten kaçınalım.

Projektörlerin de çalışma mantığını oluşturan aydınlatma konusuna meraklı iseniz buraya bir link bırakıyorum.

Sunum Teknikleri 2: Kontrast ve Hiyerarşi
Tutorial single

Bu yazıdan sonra "Güne açan çiçekler gibi" olacağınıza şüphem yok.

Sunum Teknikleri 1: Ortam ve Projeksiyon yazımda projeksiyon cihazına göre tema belirlemenin önemini teknik bazı kavramlarla birlikte vurgulamıştım. Bu bölümde ise seçilecek renklerin sunumdaki mânasına değiniyorum.

Hemen bir ortam hayal edelim: Gün ortasında projeksiyon yansısı silik görünüyor, sizde renkleri örnekteki gibi seçmişsiniz:

Tutorial single

Tahmin ediyorum pek iyi olmazdı...

Kontrastın kelime anlamı "zıtlık" olup sunumun kaderini belirleyen en kritik etmenlerden biridir.

Şimdi hazırladığım örnek görsel üzerinden bu konuyu irdeleyelim:

Tutorial single
  • Sol üstteki ilk görüntüde, yukarıdaki vurgusuz mavi-mor kombinasyonunu kontrast oluşturmak için değiştirerek beyaz-mavi yaptık.
  • Sonraki adım ise daha kritik. Konunun önemini vurgulamak için KONTRAST kelimesini sarı yaptık. İşte bu hareket sunumlarımızda hiyerarşik denge kurmayı sağlar. Bunu ister renk, ister kalınlık ile gösterin. Artık kontrast kelimesi slayttaki diğer kelimelerden arındırılmış bir şekilde gözümüze çarpmaktadır.
  • Üçüncü görselde aynı metni küçük harf kullanarak yazdık. Küçük harfli metinlerin BÜYÜK HARFLİ METİNLERDEN daha kolay okunması bizim sunumlardaki avantajımız olacak. (Sunum yaptığımız kişileri yormamak önem arz eder, aklımızda bulunsun. Gelecek yazılarımdan biri bu yorma konusu ve sunumdaki psikolojik etkiler üzerine olacak.)
  • Son örnekte de Comic Sans fontunu asla kullanmamamız gerektiğini göstermek istedim 😊

Paint, photoshop vb. düzenleme yazılımlarında "invert" yani "rengi tersine çevir" özelliği mevcuttur. Arkaplan ve sunum içeriği arasındaki zıtlık ilişkisini kurmak için bu özellikten faydalanabilirsiniz.

Tutorial single

Bu özellik çoğu zaman size aradığınız uyumu verecektir.

Çoğu zaman, çünkü bazen birbirine kontrast 2 renk göze hitap etmeyebilir. Önce aşağıdaki görsele bakalım:

Tutorial single

Sarı-Beyaz-Turkuaz tam bir Cornetto yaz aşkı renkleri ❤️

Renklerin zıttını aldık; zıtlarının da birbirine yakıştığını gördük.

Tutorial single

Burada şuna dikkat çekmek istiyorum Sarı-Mavi, Beyaz-Siyah birbirlerine yakıştılar ama... ya Kırmızı-Turkuaz?

Tutorial single

I come to conclucion that... arkaplan ve sunum içeriği ilişkisinde kontrast yaratırken "invert"ü kullanabileceğimizi gördük ama "invert"ün her zaman işimize gelmeyeceği uyarısında da bulunduk.

Peki ne önerirsin? Yok mu bu işin pratik yolu?

Tutorial single

Bu işi hem özgün hem de pratik yapmanın yolları var. Hem de sandığınızdan çok daha kolay.

Sunum Teknikleri 3: Renk Paleti

Mutlu olmak hepimizin hakkı önce biraz gülümseyelim: https://www.youtube.com/watch?v=wCsO56kWwTc

Tutorial single

Sunum Teknikleri 2: Kontrast ve Hiyerarşi bölümünde kontrast ve hiyerarşinin önemini vurguladık. Şimdi biraz daha işin teknik tarafına yoğunlaşacağız. Renk seçiminde doğru davranırken aynı zamanda özgünlükten nasıl ödün vermeyiz bunu göreceğiz.

Sunumlarımızda renklere karar verirken ve kontrast oluştururken aynen yanda gördüğünüz gibi "palet" kullanacağız.

Tutorial single

Önce sunumu doğru temsil edecek rengi bulmalıyız ve palete azar azar seçtiğimiz renge yakışacak renkler seçmeliyiz.

Fırçayla yapmayacağız bu işi korkmayın 😄

İşte size Kadıköy Güven Sanat gibi site: https://colorhunt.co

Buradan elimiz yüzümüz boyanmadan sunumun karakterine uygun bir palet bulacağız.

Tutorial single

Uygulamak için;

  1. Web sayfasından beğendiğiniz bir renk paletini indirin. (Fotoğraf olarak inecektir.)
  2. Bu paleti sunumun ilk sayfasına ekleyin, aşağıya bir yere konumlandırın, sonra CTRL+C, CTRL+V her sayfanın köşesine iliştirin.
  3. "Renk Damlalığı" aracı ile paletten renk seçip metinleri, temaları, şekilleri aynen Bob Ross gibi renklendirin.

Aradığınız ahengi yakalamış olacaksınız:

Tutorial single

Tabi tek bir siteye şartlamak doğru olmaz çünkü aynı işlevi sağlayan onlarca site var. Daha profesyonel bir şey arıyorsanız https://color.adobe.com kullanabilirsiniz.

Bu gibi sitelerden renk kodlarını öğrenebilir ve direkt kod ile aradığınız rengi elde edebilirsiniz.

Tutorial single

Bu kodları Google’da arattığınızda veya "color picker" yazdığınızda rengin çeşitli formatlardaki tanımlamalarını görebileceğimiz bir picker beliriverir.

Kaliteli işler hiçbir zaman rastlantısal olarak meydana gelmemiştir. Bu yazısı serisi hiçbir işi şansa bırakmamak ve kontrolü elimize almak için elbette ki burada bitemez.

Kaliteli işler hiçbir zaman rastlantısal olarak meydana gelmemiştir. Bu yazısı serisi hiçbir işi şansa bırakmamak ve kontrolü elimize almak için elbette ki burada bitemez.

Sunum Teknikleri 4: Font Dünyası
Tutorial single

"Sunum Teknikleri 3: Renk Paleti" ile birlikte 3 yazıdır beraberiz. Bundan yüz bularak biraz gevezelik edeceğim 🙏😊

İlkokul zamanlarımda teneffüs aralarında arkadaşlarımla vakit geçirmek için oyunlar geliştirirdim. Bu oyunların en temel özelliği öğretmen ve idare tarafından yakalanmadan toplanabilmeleriydi: A3 kağıttan elle çizim bir monopoly, minik kağıt parçalarından piyonlar ve haç şeklinde kesilip sonrasında bantlanarak toparlanmış bir kağıttan zar.

Bu oyun öyle rağbet gördü ki sonrasında başka başka oyunlar tasarlamaya başladım. Bunlardan en kapsamlısı bugünkü MMORPG türünde bir oyundu.

Tutorial single

Her arkadaşımın karakter özellikleri ben tarafından kayıt altında tutuluyordu. Silgi veya zar atarak kimin kime daha çok hasar verdiği belirleniyor, savaşlar yapılıyordu. Hatta daha güçlü kılıç satın almak için dükkana gidip altın(sanal para) harcıyorlardı. (Dükkan = başka bir A4 kağıt)

Bu oyunları revize ederken duyguyu vermek için doğru font’ları araştırıyor ona göre çizimler yapıyordum. Daha uğraşılmış araştırılmış fontlar, tasarım ve renk dengesi oyunuma daha çok oyuncu çekiyordu.

Sohbeti konuya bağladık o zaman. Font...

Tutorial single

Sunumda karşı tarafa aktarmak istediklerinizi eksiksiz ve muntazam bir şekilde aktarabilmek için fontlardan faydalanmalısınız. Her fontun kendine has bir ruhu vardır. Tema, renk paleti, hiyerarşi gibi unsurlara karar verildikten sonra konuya en uygun fontu kullanmalısınız.

Şimdi bazı önemli fontların karakteristiğini ve kullanıldığı yerleri inceleyelim:

Tutorial single

Yukarıdaki fontlar arasında en çok tercih edilen "Helvetica" olmuştur.

Bunun sebebi tırnaksız oluşu, uyumlu oluşu, hem geleceğe hem de geleneğe hitap etmesi olabilir. Helvetica’nın kullanıldığı marka logolarının bazıları şöyle:

Tutorial single

Bu arada tırnaklı ve tırnaksız fontlar için "sans serif" ve "serif" tanımlaması yapılmaktadır. Bu bilgi yeni fontlar keşfederken google'lama konusunda yardımcı olabilir:

Tutorial single

İş dünyası, yeni çağ, mobilite, yeni trendler kısacası yeni başlıklar ve tartışılması gereken konularda tırnaksız font kullanmak ve daha modern hatlara sahip fontlar seçmek (mesela Futura) daha doğru olacaktır. Bu tarz konular için "Helvetica" bile keskin kalabilir:

Tutorial single

Font konusu ilginizi çektiyse size bir öneride bulunmak isterim:

Tutorial single

Tasarım konulu bu belgesel serisinin "Jonathan Hoefler: Harf Karakteri Tasarımı" ve "Paula Scher: Grafik Tasarım" bölümlerinde iki tıkla seçtiğiniz fontların nasıl yaratıldığı şahane bir içimde anlatılmış.

Kapanış.


Sunum Teknikleri 5: Görseller ve İkonlar
Tutorial single
Girizgâh

Zamanı biz yarattık, yıl kavramını biz uydurduk. Ayları, günleri, saatleri bizler kafamıza göre belirledik. Hatta 1 yıl önce gene "kafamıza göre" kilogramın tanımını değiştirdik ve plank sabitine bağladık. Kendi yarattığımız ve kurallarını kendimiz belirlediğimiz zaman kavramına uygun saat yapmak bile asırlar sürdü. Konu ne olursa olsun biz mutabık kalamıyoruz.

Bu mutabakat konusunu tekrar açacağım fakat şu görsele biraz bakmanızı istiyorum:

Tutorial single

Eğer 60'larda sunum yapacak olsaydık PowerPoint ve türevlerini kullanma imkanımız da olmayacaktı. Lazer pointer’ların yerini parmaklarımız alacaktı ama ne güzel ki oralarda değil buralardayız.

İlk paragrafta konuyu mutabakatta bırakmıştık, aslında hepimizin çevresinde sık sık gördüğü bir duruma bağlamak istiyorum: yanlış anlaşılma veya zihinlerimizde kurduğumuz dünyayı karşımızdakinin zihnine aktaramama. Sunulan argümanlar karşılıklı anlaşılsa işin sonunda mutabık kalacağız tamam fakat aktaramıyoruz:

Tutorial single

Bizim bir atasözümüz var:

"Lafın tamamı aptala söylenir." - Anonim

Yok arkadaş malesef o iş öyle değil. Lafın tamamı değil 3 katını bile söylesen anlamıyor karşı taraf. Bu işe Mevlana bile yorum yapmış:

"Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır." - Mevlana

Ben bu konuda Mevlana’ya katıldığım için, "karşıdakinin anladığı kadar" endeksini yükseltmek için Font Dünyası yazımda fontların aktardığı duyguyu, Renk Paleti yazımda renklerin bizlerdeki tesirini ve Kontrast ve Hiyerarşi yazımda da verilmesi gereken mesajın vurgusu konusunu sizlerle paylaştım.

Girizgâh biraz uzun oldu fakat gerekli "mindset"e ulaşmak için bu kısım önemliydi. Okuduğun için teşekkür ederim 😊

Şimdi ise sıra en güçlü silaha geldi... Görsel ve ikon kullanımına.

Görseller ve İkonlar

Bu konu çok basit aslında.

Konuşulacak kavrama dair görsel kullanmalıyız. Fakat bunu yaparken dikkat etmemiz gereken şey: seçilen görselin tasarımsal bütüne uygunluğu olmalıdır. Bu konudaki verilebilir en somut örnekler:

Tutorial single
Tutorial single
Tutorial single

Burada hem illustrasyon, hem ikon hem de orjinal görsellerle "Deniz, Kum, Güneş" ifade edilmiştir. Sunumlarımızda nasıl ifade etmemiz gerektiğini iyice belirlemeli ve sunum konumuza göre en doğru kararı vermeliyiz.

Şahsen, savunma sanayinde gerçekleştirilen sunumlarda şöyle bir görsel kullandıklarını sanmıyorum:

Tutorial single

Konuya Yönelik Görsel Seçebileceğiniz 3 Site (Ücretsiz)

https://pixabay.com/tr

https://unsplash.com

https://www.stockvault.net

Konuya Yönelik İkon Bulabileceğiniz En İyi Site

https://www.flaticon.com

Sunuma Uygun Görsel Kullanımı

Birinci Adım: Arama boşluğuna hazırlamak istediğimiz sunum konusuna dair anahtar kelime giriyoruz.

Tutorial single

İkinci Adım: Hoşumuza giden görseli indiriyoruz.

Tutorial single

Üçüncü Adım: Görseli Sunumumuza uygun düzenliyoruz.

Tutorial single

Dördüncü Adım: Flaticon’dan sunum konumuzla alakalı başlıkları aratarak hoşumuza giden icon’ları PNG olarak indiriyoruz.

Tutorial single

Beşinci Adım: Seçtiğimiz icon’u sunumlarımızda uygun yerlerde kullanıyoruz.

Tutorial single

Icon’ları ve görselleri seçerken Mevlana’nın bize yaptığı uyarıya dikkat edelim. Karşı taraf zor anlıyor... Yazı tipiyle, görsellerimizle ve iconlarımızla tam bütünlük sağlayalım.

Tutorial single

Bu yazıyla birlikte aslında bir sunumda kullanılabilecek tüm materyallere değinmiş olduk. Bundan sonraki süreçte bu materyallerin kullanımlarının siyah kuşak tekniklerini öğreneceğiniz:

Tutorial single
Sunum Teknikleri 6: Mizanpaj

Mizanpaj konusu ile birlikte artık siyah kuşak tekniklere geçmiş bulunmaktayız. Bu yazının ilerleyen paragraflarında örnekleriyle birlikte göreceğimiz gibi mizanpaj adamı rezil de edebilir vezir de. Çoğu zaman kendimize olan güvenimiz yahut sunum içeriğimize olan güvenimiz mizanpaj gibi kritik bir konuya az önem vermemize sebep olabiliyor. Bir başlığa ait metinleri tek sayfaya sığdırmak için sıkıştırmak olsun, yazı-resim konumlamasının yanlışlıkları olsun, bir önceki ve bir sonraki sayfanın tutarsızlığı olsun böyle hatalar sıkça görebilmekteyiz.

Öncelikli hedefimiz kafamızda bu kavramları doğru yere oturtmak olmalı ki uygulanacak teknikler angarya olmaktan çıksın ve bir iş yapış biçimi haline dönüşmüş olsun. Zira bu da aynen geçmişte bahsettiğim kavramlar gibi rastgele hazırlanamayacak kadar değerli bir kavramdır.

Öyleyse ufak ufak başlayalım...

Tutorial single

Bizleri karşılayan bu ilk resim bir serlevha tezhibidir. Serlevha geçmişimizde başlık anlamında kullanılıyordu. Altınlamak manasına gelen Tezhip Sanatının başlıklarımıza katkılarıyla yukarıdaki gibi bir sayfa düzeni oluşturulmuş oluyordu.

Sunumumuzu altınlamaya başlamadan önce mizanpajı sözlüklerde biraz kurcalamış olalım:

Sözlüklerde Mizanpaj

TDK Sözlüğünde Sayfalama olarak açıklanırken İngilizce karşılığı layout’a tekabül etmektedir.

Mizanpaj’ın Etimolojisi;

Kökeni Fransızcadaki mise en page "sayfaya koyma"ya dayanmaktadır. Mise Fransızcada koymak(mettre’den türemiştir), page ise Latinceden gelmekte olup aynen İngilizcedeki kullanımıyla eşdeğer şekilde sayfa anlamında kullanılmaktadır.

Layout’un Etimolojisi

  • The verbal phrase is attested from c. 1400 as "Expose to View, Show, Set Forth;" mid-15c. as "to expend, lavish."
  • The meaning "Prepare (a corpse) for Burial" is from 1590s and is said to be the source of the figurative sense "knock out; kill."
  • "Configuration, Arrangement," 1852
  • Meaning "Rough Design of a Printing job" is from 1910.

Eğer mizanpajla alakalı geçmişe uzanmak isterseniz;

Tarihsel sürece bağlı kalınarak 14. yüzyıl Breviary’den (Hristiyanlıkta kanonik saatlerde okunan dua kitapları) başlayıp, ilhanlı hükümdarlarına özel yapılmış Kur’an ile devam edip "Die Zeit" gazetesine kadar mizanpaj konusunun altını üstüne getiren ve bu sayfayı incelemenizi şiddetle tavsiye ederim:

Chapter 58 ; History of Layout Design and Modern Newspaper & Magazins

Şimdi mizanpaj, sayfa düzeni veya layout dediğimiz kavramdan konuşmaya başlayabiliriz...

Microsoft PowerPoint’te layout (mizanpaj) nasıl tanımlanıyor?
Tutorial single

PowerPoint’te aşağıdaki yolu izleyip bir düzen seçtiğimizde karşımıza bir şablon çıkar bu sayfa düzeni şablonu biçimlendirme yani yazı boyutu veya fontuyla oynama, pozisyonlama yani konumunu değiştirme ve "placeholder box" içerir.

Tutorial single

Placeholder Box çoğumuzun bu ne kardeşim diyip ilk hamlede sildiği bir bölüm. Grafik veya farklı veri paketlerini burada oluşturmaktansa Excel’den çekmek çoğu zaman daha anlamlı oluyor.

Tutorial single

Ben sizin için Microsoft’un bize sunduğu şablonu doldurdum bakınız nasıl bir şey çıktı:

Tutorial single

Sözün özü PowerPoint’ten default düzen seçip kullanmak çok kullanışlı değil. Fakat PowerPoint’in bize sağladığı muazzam bir kolaylık var.

Hemde çoğu kişinin kullanmadığı...

Asıl Slayt‍
Tutorial single

Türkçesi Asıl Slayt, İngilizcesi Slide Master olan bu araç sayesinde uzun uğraşlar ve ciddi titizlenmelerinizi kaydedip daha sonraları için tekrar tekrar kullanabiliyorsunuz.

Örneğin sürekli olarak sayfanızda var olacak başlık, alt başlık, bunların fontları ve puntoları, logo veya sunum adı, sayfa numarası gibi imgeleri titizlenerek sayfamıza yerleştirirsek gelecek sunumlarımızda tekrar tekrar uğraşmak zorunda kalmayız.

Hemen bu teknikle hazırlandığım 4 ayrı sunumdan örnekler göstereyim:

Tutorial single
Tutorial single
Tutorial single
Tutorial single

Asıl Slayt özelliği ile sunumlarımızın kabasını aldığımıza göre şimdi hassas yontma tekniklerinden biraz konuşalım.

İnce Ayar
Tutorial single
"3" Kuralı

Bu kuralın odağı hatırlanabilirlik kavramı üzerinedir. Gözlerimizi bir kalabalığa doğru çevirdiğimizde ilk bakışta üç kişiye odaklanırız diğerleri ise sonradan gelir. Hemen test edelim:

Tutorial single

Sunum izleyicilerinizi sunumunuza 3 Kuralı üzerinden çekmek için sunum konunuzun detayını üçe indirgemeye çalışın:

  • "Giriş, Gelişme, Sonuç" gibi (Süreç)
  • "Tohumu aldım", "Ektim", "Çiçek çıktı" gibi (Süreç)
  • "Mekanik", "Elektronik", "Yazılım" gibi (3 Önemli Çıktı)

Örneğin:

Tutorial single
Tutorial single

Çok enteresan ama 4 yapınca hakikaten büyüsü kaçıyor...

Resim sağda, yazı solda... Yada tam tersi. Ama asla alt alta değil.

Burası da önemli, Başlık altına veya üstüne resim koymamalısınız. Yanlara yerleştirmelisiniz. Sallama bir bilgi de değil aynen "3" kuralı gibi bu da zihino-geometrik bir gerçek; fotoğrafçılıktaki "1/3" kuralından geliyor:

Tutorial single
Tutorial single

1/3 kuralında özne dikey çizgilere dayandırılır. Bu da olabilecek en çekici görüntünün yakalanmasını sağlar. Biz bunu sunumlarımızda yazı ve resimlerimizin sağlı sollu yerleştirilmesi olarak kullanabiliriz:

Tutorial single
Tutorial single
Taşma Payı Bırak

Dostlar bazı kitapların veya broşürlerin basılmak için yapılmış pdf dosyalarını görürürüz, kenarlarda kağıt giyotininin referans alması için + işaretleri vardır. Sunum kenarlarımız dolu olmamalıdır! Bu hem perde için gereken bir önlem hem de sadelik için gereklidir.

Tutorial single

Yazılar daha sağda, koşunun ayağı da daha solda olsa hiç olur muydu? Pay bırakmak önemli. Bu pay bırakma konusuyla alakalı verilebilecek en güzel örnek bazı kitapların kendini okutup bazılarının ise kendini okutmaması: 1984'ün Ciltli ve Ciltsiz baskılarını karşılaştırın farkı görün...

Tutorial single

Satır araları, fotoğraf ve paragrafın karşılıklı baktığı pozisyonlar, başlık ve alt başlık... Tüm bunların arasına ideal boşluklar bırakmak mühimdir.

Örneğin madde imi kullanırken standart boşluğun 1.5 katını kullanmak her zaman daha keyifli bir görüntü sunacaktır.

Tutorial single

Sağlıkla kalın.

Bu eğitim faydalı oldu mu?

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yapabilirsiniz. Ayrıca buna benzer daha birçok yazı için Akademi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.