Korkularınızla Başa Çıkma Bilimi

Enes Yiğit tarafından yazıldı · 9 Ekim 2020

Hepimiz hayatımızın günlük telaşası içerisinde korkularımızdan kimi zaman kaçarak savrulup duruyoruz, bu yazımla biraz nefes almanızı önemle rica ediyorum.

Blog single

Aristoteles, bir erkekte en önemli özelliğin cesaret olduğuna inanıyordu. "Cesaret insan erdemlerinin ilki, çünkü diğerlerini mümkün kılıyor" diye yazdı. Bugün, pozitif psikolojinin en çok ihmal edilen alanlarından biri, ancak son araştırmalar cesaretin ne olduğu ve nasıl cesur olabileceğimizi anlamaya doğru ilerlemeye başladı. Korkumuzla yüzleşme ve daha büyük cesaretle kararlar alma yeteneğimizi geliştirebiliriz.

Sinirbilimciler son zamanlarda beyinde cesaretin nasıl çalıştığını belirlediler ve subgenual anterior singulat korteks (sgACC) adı verilen bir bölgenin cesur eylemlerin arkasındaki itici güç olduğunu keşfettiler. Bir gün anksiyete bozukluklarının tedavisinde yararlı olabilecek bir sonuç olabilir.

Öyleyse, zihinlerimizi günlük yaşamda daha cesur davranmaları için nasıl eğitebiliriz? Cesaret üzerine yapılan ve bunun sadece korkuyla değil, aynı zamanda risk ve belirsizlikle başa çıkmakla ilgili olduğunu gösteren diğer son araştırmalar (Ernest Hemingway'in dediği gibi, cesaret "baskı altında zarafettir") ve öyle görünüyor ki, kendimizi pratik ve çabayla daha cesur. yapabiliriz.

Blog single
"Aşağıda hayatınızdaki korkunun etkisini gevşetmenin ve hayal ettiğinizden daha cesur olmanın altı denenmiş ve gerçek yolu var. Savunmasız olun."

Houston Üniversitesi Sosyal Hizmet Enstitüsü'nde araştırmacı olan ve en çok satan Daring Greatly'nin yazarı olan Brene Brown'un çığır açan çalışması, kendi değersizliğimize olan inancımızın bizi korkuya dayalı hayatlar yaşamaya ittiğini ortaya çıkardı. İnsanların gerçekte kim olduğumuzu görmelerine ve potansiyel olarak kendimizi ifşa etmelerine izin vermekten korkuyoruz, bu yüzden bizi daha cesur kılacak tek şeyden kaçınıyoruz: savunmasızlık. Brown, cesaret ve savunmasızlığın yakından bağlantılı olduğunu ve bu iki niteliğin hayatımızı büyük ölçüde iyileştirebileceğini söylüyor.

"Brown, Forbes'a korkumuzu yenmek için "büyük cesaret göstermemiz" veya arenaya çıkıp kendimizi başarısızlığa ve eleştiriye maruz bırakmamız gerektiğini söyler:"

Sanırım yapmamız gereken ilk şey bizi sahneden uzak tutan şeyin ne olduğunu bulmak. Korku nedir? Nerede ve neden daha cesur olmak istiyoruz? O halde, şu anda kendimizi güvenlik açıklarından nasıl koruduğumuzu bulmalıyız. Zırhımız nedir? Mükemmelliyetcilik mi? Entelektüelleştirmek mi? Alaycılık mı? Uyuşmak mı? Kontrol mu? İşte başladığım yer burası. O sahneye girmek kolay değil ama canlandığımız yer burası.

Korkularınızı kabul edin
Blog single

İlk başta kendinize karşı korkularınızın tam olarak ne olduğu konusunda dürüst olamıyorsanız, korkularınızı yenmek zordur. Araştırmalar, cesurca hareket etmenin kişinin kendi kaygılarını ve sınırlamalarını anlamayı gerektirdiğini, korkuyu reddetmek cesur eylemi desteklemediğini ve sonra bunlarla çalışmayı seçmek zorunda olduğumuzu ortaya koymuştur.

Pepperdine University School of Management araştırmacıları 2010 yılında, "Özgün bir şekilde yaşamak; kişinin gerçek duygularını, düşüncelerini ve arzularını kabul etmek ve uygun bir şekilde ifade etmek anlamına gelir. Kişinin korkusunu, risklerini kabul etmeyi ve neden eyleme geçmesi gerektiğini anladığı zaman, her halükarda ilerlemeye devam eder" diye yazdı.

Kendinizi korktuğunuz şeye maruz bırakın
Blog single
"Potansiyelinizi keşfetmenin en güzel yolu korktuğunuz şeye kendinizi maruz bırakarak zamanla üstesinden gelmektir."

Psikolog Noam Shpancer, korku söz konusu olduğunda, tek çıkış yolunun içinden geçmek gerektiğini söyledi. Ve şu doğru: Korkuyu ortadan kaldırmanın en etkili yollarından biri, korktuğunuz şeyle kendinizi tekrar tekrar yüzleşmeye zorlamaktır. Araştırmalar, bu tekrarlanan maruz kalmanın, daha yönetilebilir hale gelene veya bazı durumlarda ortadan kalkana kadar psikolojik korku tepkisini azalttığını bulmuştur. Topluluk önünde konuşmaktan mı korkuyorsunuz? Grupların önünde konuşma pratiği yapmak, her boyutta konuşma sözleşmesi ile karşılaştığınızda cesaretinizi artırmanıza yardımcı olacaktır.

Stanford sinirbilimci Philippe Goldin Lifehacker'a "Maruz kalma, fobiler, anksiyete bozuklukları ve her türden gündelik korkularla baş etmenin en başarılı yoludur" dedi. Potansiyelinizi keşfetmenin en güzel yolu korktuğunuz şeye kendinizi maruz bırakarak zamanla üstesinden gelmektir.

Olumlu düşünün
Blog single

ABD Donanması için bir psikolog olan Marc Taylor, ne tür pozitiflik taktikleri kullandıklarını (olumlu onaylamaları tekrarlamak gibi) ve bunun performanslarını nasıl etkilediğini görmek için olimpik sporcular üzerinde araştırma yaptı. Psychology Today raporlarına göre: Taylor, görselleştirmeler ve olumlu öz-onaylamalar uygulayan sporcuların, üst düzey rekabetin baskılarıyla daha iyi başa çıkabildiklerini ve başarılı olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu.

The Resilience Factor kitabının yazarı ve meQuilibrium'un baş bilim sorumlusu Andrew Shatte, "Korku, kaygı, üzüntü ve depresyonla başa çıkmak, en iyi ihtimalle, hayatımızı negatiflerden sıfıra çıkarabilir" diyor.

Hayatlarımızı olumluya çevirmek için iyimserlik, umut, iyi duygular, anlam ve amaç inşa etmeliyiz, ki bununla yüzleşelim.

Stres yönetimi
Blog single

Stres ve korku sıklıkla bir araya gelir. Stres duyguları genellikle hayali bir fiziksel veya duygusal tehdit korkusundan kaynaklanır (Örneğin, bir son teslim tarihine yetişememe veya başarısızlık korkusu) ve stres, depresyon ve anksiyete gibi olumsuz duygulara katkıda bulunabilir ve bu da korku temelli düşünceye katkıda bulunabilir.

Egzersiz ve meditasyon hem stres seviyelerini düşürme hem de depresyon ve kaygı duygularını azaltma gücüne sahiptir, bu da zorluklar karşısında daha cesur davranmanıza yardımcı olabilir.

Cesur hareketler yapın
Blog single

Cesur bir karakter oluşturmak için cesaret kası sürekli olarak güçlendirilmelidir. En çok cesarete odaklanan antik filozof Aristoteles, cesur eylemlerde bulunarak cesaretimizi geliştirdiğimizi söyledi. Psikolog Ben Dean'e göre, son zamanlarda yapılan psikolojik araştırmalar; cesaretin, cesaret eylemlerini defalarca uygulayarak geliştirdiğimiz etik bir alışkanlık olduğunu da öne sürüyor.

"Aristoteles'e göre; cesaretli olmak, hayattaki her şeyi değiştirebilir. Onun yazdığı gibi, bu dünyada cesaretiniz olmadan asla hiçbir şey yapamazsınız."

Sevgilerle.


Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yapabilirsiniz. Ayrıca buna benzer daha birçok yazı için Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.