8 Yaratıcı Düşünme Tekniği

Enes Yiğit tarafından yazıldı · 28 Aralık 2020

Hayatın her alanında kullanabileceğiniz yaratıcı düşünme teknikleri ile nasıl kendinize değer katabileceğinizi görebileceksiniz.

"Bir yazıya başlamadan önce tıkanıp kalmak büyük bir acı olabilir."

İşinizle ilgili bir proje yazacağınız zaman ilk cümleden sonra sıkışıp kalmak tam bir çıldırtıcıdır, ama daha da kötüsü, sonsuzluk gibi görünen boş bir sayfaya bakmak, bir yerden fikirlerin görünmesini istemek muhtemelen daha üzücüdür. Belirli bir konunuz olsa bile, bu konu hakkında söylenmeye değer bir şey düşünmek genellikle imkansız gibi görünebilir. Ne yazık ki, herkesin hayal kırıklığına uğramasına rağmen, çalışmanız kendi kendini yazmayacak.

"Her gün içerik oluşturan insanlar için sürekli yeni fikirler bulmak zor olabilir. Neyse ki, o yaratıcılık engelini aşmak için, uygulayabileceğiniz birkaç teknik var."

Aşağıda en sevdiğim yaratıcı problem çözme tekniklerinden sekiz tanesi var. Bunlar sadece içerik oluşturma için de geçerli değil, hayatın her alanında kullanılabilirler.

Zihin haritalama

Zamansız bir klasikle başlayalım. Zihin haritalama (diğer adıyla beyin fırtınası veya örümcek diyagramları), fikir üretmenin küçük siyah giysisidir; asla modası geçmez. Bir ajansa girip bir yerde beyaz tahtada bir tür zihin haritası görmemek neredeyse imkansız geliyor.

Blog single

Zihin haritalamanın anahtarı, ortaya çıkan her fikri not almaktır. Ne kadar uzak görünürse görünsün hiçbir şeyi ihmal etmeyin. Kritik seçim sürecini sonrası için kaydedin. Mümkün olduğunca çok fikir üretin; Ne kadar çok not alırsanız, o altın bilet fikrini bulma şansı o kadar artar.

Kontrol listesi

Küçük çocuklar inanılmaz derecede yaratıcıdır. Merakları, hayal güçleri ve bilgiye olan susuzlukları sınırsız görünür. Her şey hakkında sorular sorarlar çünkü pratikte her şey onlar için yenidir. Bir çocukla oyun oynarsanız, tam olarak neden bahsettiğimi anlayacaksınız . Çileden çıkarıcı ama şaşırtıcı derecede aydınlatıcı :)

Yaşlandıkça, pek çok soruyu sormayı bırakma eğilimindeyiz. Çok daha fazlasını kabul ediyoruz çünkü hepsi bize daha önce anlatılmıştı. Belki de bu nedenle, yetişkinlerin klişeleşmiş olarak çok az hayal gücüne sahip oldukları algılanmaktadır.

"Belki daha fazla soru sorarsak içeriğimiz biraz daha yaratıcı olabilir. Kontrol listesi tekniğinin yardımcı olabileceği yer burasıdır. Bu, esasen işinize başlamadan önce kendinize sormanız gereken soruların bir listesidir."

Genellikle beyin fırtınasının babası olarak tanımlanan Alex Osborn, fantastik kitabı Applied Imagination’da (Uygulamalı Hayal Gücü) fikirleri teşvik etmeye yardımcı olmak için yaklaşık 75 yaratıcı soru oluşturdu. Elinize geçebilirseniz, okumaya değer. Size bir avantaj sağlamak için sorulabilecek altı evrensel soru vardır:

  • Neden?
  • Nerede?
  • Ne zaman?
  • Kim?
  • Ne?
  • Nasıl?

Her içerik oluşturduğunuzda kendinize bu soruyu bir şekilde sorun ve büyük olasılıkla oldukça ilginç yanıtlar bulacaksınız.

Altı düşünme şapkası

80'li yılların başında Edward de Bono tarafından geliştirilen bu popüler teknik, artık dünyanın her yerindeki işletmeler tarafından kullanılmaktadır. Karar verme söz konusu olduğunda, bir dizi metaforik şapka takmayı içerirler. Her şapka farklı bir düşünce yönünü temsil eder.

  • Beyaz Şapka - Gerçekler
  • Kırmızı Şapka - Duygular
  • Siyah Şapka - Yargı, Dikkat
  • Sarı Şapka - Mantık
  • Yeşil Şapka - Yaratıcılık
  • Mavi Şapka - Kontrol
Blog single

Bu yöntem bir grupta veya kendi başınıza kullanılabilir. Kendinizi aynı anda birden fazla şapka ‘takarken’ bulabilirsiniz (Elbette gerçekten sıkıldıysanız, anında eğlence için her zaman fiziksel olarak şapkalar yapabilirsiniz!). Egoyu denklemden çıkarmak için şapkaları kullanabilirsiniz. Akılcı ama yaratıcı bir tarzda konular üzerinde düşünmenize ve karar vermenize izin veriyorlar.

Yanal düşünme

Dr. de Bono tarafından ortaya atılan başka bir terim , bu durumunuza farklı bir şekilde bakmayı içerir. En basit cevap her zaman doğru değildir. Problemlerin çoğunu doğrusal bir şekilde çözüyoruz, yani bir şey olursa, bunun sebebi ... olması gerekir.

Cevaplarımızı bulmak için adım adım bir yaklaşım izliyoruz. De Bono, başkalarını durumlarına farklı bakmaya, eğer isterseniz bir saniye yana doğru adım atmaya teşvik etti . Bu, insanların içinde bulundukları durumu çok daha yaratıcı bir bakış açısıyla yeniden incelemelerine olanak tanır.

Örneğin buzdolabı satan bir müşteriniz olduğunu varsayalım. Doğrusal bir şekilde düşünüyor olsaydınız, buzdolabı satmanız gerektiğinden buzdolaplarının ne kadar harika olduğuna dair içerik oluşturma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Bir şeyler hakkında yanal düşünmek, bir olasılıklar dünyasını açar. Daha büyük resme bakmayı deneyin.

Blog single

Buzdolapları, gıdaları soğuk tutar ve devamlı alışveriş yapmaktan kurtarır. Buzdolapları ile ilgili hikayeleştirme yöntemleri ile içerikler oluşturabilir ve insanların daha çok düşüncelerinde ürününüze yer verecek şekilde konumlandırma yapabilirsiniz.

Bu sadece (çok) basit bir örnek, ancak yanal düşünmenin size ilham vermek için nasıl kullanılabileceğini açıkça görebilirsiniz.

Rastgele kelime üretimi

Bu tekniği seviyorum. Sadece rastgele iki kelime seçin ve içeriğinizi mümkün olan en yaratıcı şekilde buna bağlamaya çalışın. Bu kadar basit.

"Asıl eğlenceli kısım, kelimeleri nasıl bulmayı seçtiğin. Çevrimiçi bir oluşturucu kullanabilirsiniz ; bir sözlüğe göz atabilirsiniz; veya bir grup plastik topun üzerine kelimeler yazabilir, onları havaya fırlatabilir ve sonra yakaladığınız ilk iki topun üzerindeki kelimeleri seçebilirsiniz. Çok eğlencelidir girişimciler bu tarz oyunlar oynarlar. Kendimde oynadım :)"
Resimleri yorumlayın

Fikir arayışı içindeyseniz, seçtiğiniz konuyla ilgili bir görsel arama yapın, rastgele bir fotoğraf seçin. Resimden geriye doğru çalışın, fotoğrafın nasıl çekildiğine dair bir hikaye geliştirin.

Blog single

Örneğin, gece gökyüzüne bakan bir kedinin resmini görürseniz, kendinize bunun ne düşündüğünü sorun. Yıldızlara bakan bir kedi mi? Bu kedi gizlice astronot olmayı arzuluyor mu? Belki bir uzay kedisi hakkında bir hikaye harika olurdu! Aslında bir uzay kedisi herhangi bir işletme için harika bir maskot olabilir, böylece en iyi iş maskotlarına bakabiliriz.

Perspektifi değiştirin

Bunu yapmak genellikle zor olabilir, ancak kendinizi başkalarının yerine koymayı deneyin. Bazen kendi işinize fazla bağlanabilirsiniz, bunu her zaman yaptığınızı biliyorum. Uzaktan görülebilen arızalar olduğunu fark etmeye çok yakın olabilirsiniz.

"Fikirlerinizi başkalarıyla paylaşın ve çalışmalarınıza yeni bir çift göz atın. Yapıcı eleştiriyi teşvik edin, hepsini kabul etmek zorunda değilsiniz, ancak bazıları ciddi şekilde faydalı gözlemler sunabilir."
Kalk ve dışarı çık

İnsanlar sıkılmanın değerini küçümserler. Tüm gün ekranlarda çalışırsanız, bu, genellikle ayağa kalkıp biraz dolaşmak için hem rahatlatıcı hem de faydalı olabilir. Acıtacak kadar zor bir göreve odaklanmak yerine zihninizin dolaşmasına izin verin.

Blog single
"Yerel ormanınızın etrafında bir yürüyüşe çıkın, bir gölet boyunca kayaları süzerken kendi kişisel tefekkür montajınızda kendinizi şımartın. Bırakın doğanın mucizesi huzur ve sessizliğin o kısa anı, size ilham ve enerji versin."

Benzer şekilde, birçok kişi meditasyon uygulamasının, zihnini tüm düşüncelerden arındırmanın ve huzur içinde olmalarına izin vermenin yaratıcılığı teşvik etmeye yardımcı olacak harika bir yöntem olduğuna inanıyor. Şahsen hiç denememiş olsam da, insanların bunu nasıl ödüllendirici bulabileceğini görebiliyorum.

Huzurlu ve mutlu bir şekilde yaratıcı olduğunuz yeni yılda görüşmek dileğiyle.


Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yapabilirsiniz. Ayrıca buna benzer daha birçok yazı için Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.