Tasarım Odaklı Düşünme (Design Thinking) Nedir?


Türkçe design thinking tasarım odaklı düşünme hakkında yazılmış kaynak kitap aradığımda herhangi bir kitap bulamadım. Hakkında çok konuşulan bir konu olmasına rağmen Tükçe tasarım odaklı düşünme nedir diye aradığınızda sadece pahalı eğitimler ve workshoplar çıkıyor karşınıza. Bir de bölük pörçük bir sürü makale ve video. Ben de konuyu araştırdığım kaynakları toparlayarak giriş yapmak isteyeceklere ufak bir Türkçe tasarım odaklı düşünme kaynağı sunmak istedim.

Design Thinking Nedir?

Design thinking Türkçe nedir, nasıl ifade edilir konusunda ortak bir noktaya henüz varılamamış gibi. Tasarım Düşüncesi, tasarımsal düşünme, tasarımcı gibi düşünmek vs. vs. gibi bu konu bir çok farklı şekilde önüme çıktı. En kabul gören çeviri ise Tasarım Odaklı Düşünme.

Nedir bu Tasarım Odaklı Düşünme?

Tasarım Odaklı Düşünme: Kullanıcıyı anlamaya çalışan, varsayımlara meydan okuyan ve sorunları yeniden tanımlayan yinelemeli bir süreçtir.

Başlangıçtaki anlayış seviyemizde hemen anlaşılamayacak alternatif stratejileri ve çözümleri bulmamızı sağlar.

"Bir tasarımcı gibi düşünmek ürün, hizmet, süreç ve hatta strateji geliştirme biçiminizi baştan sona dönüştürebilir ve dönüştürmelidir."

Çalıştığımız plazalardan sokağa bakıp kafamızdan ihtiyaç uydurmak sık yaptığımız saçma şeylerden biri. Tasarım odaklı düşünme tüm işlerin merkezine hedef kitle koyulmalıdır diyor. İnovasyon inovasyon diye yeri göğü inlettiğimiz bugünlerde inovasyonun kişilere fayda sağlaması gerektiğini söylüyor.

Ps. Bu konu aslında iş yapmış olmak için iş yapan kurumları rahatsız edecek.

Sanat sanat için midir halk için midir bilinmez ama inovasyon çalışanların iş tatmini için değil müşteriler yani hedef kitle yani halk içindir. Kimi zaman inovasyonun kültürel ve sosyoekonomik durumlardaki büyük farklılıkları dikkate alması gerekiyor.

İnsanların yarattığınız şeyi nasıl kullanmak isteyeceklerini hayal edebilmeli ve mühendislik, pazarlama, satın alma ve satış faaliyetlerinizi bu içgörüye yönelik yapmalısınız. Bütüncül bir yaklaşım olan tasarım odaklı düşünce teknoloji, sanat, bilim, ticari sorumluluklar, müşteri/hedef kitle ve pazarlama gibi gibi pek çok faktörün özel bir harmanından oluşuyor.

Tasarım Odaklı Düşünme Neden Popüler Oldu?

Teknolojiyle birlikte biz beynimizin bazı işlevlerini -hatırlamak gibi- akıllı cihazlarımıza devrederken dünyamız ise daha fazla birbirine bağlı ve daha karmaşık bir hale geldi. Her gün çözmek zorunda olduğunuz problemlerin kopleksliğini (bazen sadece işten eve gitmek için bile) bir düşünün sonra orta çağda hem de veba salgını varken yaşamak o kadar da kötü görünmeyecek gözünüze.

Her gün çok yaratıcı olmak, çok ileri koşmak ama yorulmamak zorundasınız. Kısıtlı kaynaklarınız ama talepleri hiç bitmeye müşterileriniz var. Kötü tanımlanmış, karmaşık -bazen tümleşik- veya muğlak problemleri ele almak için tasarım odaklı düşünme hedef kitleniz için en önemli olan şeylere odaklanmamızı sağlıyor ve sizi rotada tutuyor. Karmaşık problemlere yaratıcı düşünerek çözüm aramayı öğretiyor.


Tasarım Odaklı Düşünme ve Yaratıcılık

"Dehanın yüzde biri ilham yüzde doksan dokuzu terdir." - Thomas Edison

Yaratıcı fikirlerin fanilerin yeteneklerinin ötesinde bir hayal gücü gerektirdiğini sanıyoruz. Halbuki "Dehanın yüzde biri ilham yüzde doksan dokuzu terdir." der Edison.

Harvard Business Review Türkiye'nin Tasarım Odaklı Düşünme makalesine göre Edison tasarım odaklı düşünme biçimini ilk uygulayanlardan biri.

"Edison'un yaklaşımı, yerleşmiş hipotezleri geçerli kılmayı değil; deney yapanların her bir iterasyonunda yeni bir şey öğrenmesine yardımcı olmayı amaçlıyordu."

Tasarım odaklı düşünme ile inovasyon prototipleme, test etme ve elemeyi kapsayan iteratif döngüler sonucu ortaya çıkar. Kaizen'den de bildiğimiz sürekli iyileştirme ile süreç esnasında yeni bakış açıları kazanıyor, sürekli yeni fikirler orataya koyup çarpıcı yeni sonuçlar elde ediyorsunuz.

Tasarım odaklı düşünme ile sonuca partileyerek değil kan ter ve göz yaşı ile gideceksiniz. Ama biz de anlık mutlulukların değil sürdürülebilirliğin peşindeyiz.

Kısaca Tasarım Odaklı Düşünme Metodolojisi

Tasarım odaklı düşünme sonuca giden bir düzlemsel bir harita değil gece ile gündüz gibi birbirini sürekli takip eden döngülerden oluşuyor. Hatta devinimli bu döngü kendi içinde de döngüler yaratabiliyor.

  • Empati: Hedef kitleniz ile empati kurun.
  • Tanımlama: Hedef kitlenizin ihtiyaçlarını, sorunlarını ve içgörülerinizi tanımlayın.
  • Tasarlama: Varsayımlarla mücadele ederek ve yenilikçi çözümler yaratan fikirler geliştirerek.
  • Prototipleme: Çözümler üretmeye başlamak için.
  • Test: Çözümleri test edin.

Kaynaklar

Bu eğitim faydalı oldu mu?

Bu yazıyı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yapabilirsiniz. Ayrıca buna benzer daha birçok yazı için Akademi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.